Největší zátěží pro srdce je stres

V práci, doma, dopravní koloně i obchodě s potravinami. Stres je prostě všude. Na srdce má pak doslova devastující vliv, což si jen málokdy uvědomujeme. Následky jsou fatální!

Má velikost pěsti, denně udeří zhruba 115tisíckrát a jeho tlukot je způsoben otevíráním a zavíráním chlopní (1). Řeč je samozřejmě o srdci, které je silné a zároveň neuvěřitelně zranitelné. Že mu nejvíce škodí tučná strava, co ucpává tepny? Nebo lenost a zhoubně působící kouření? Samá voda. Ukažme si na daleko většího škůdce jeho zdraví. Je to stres!

Není vždycky posvícení

Úmrtí blízké osoby, partnerský rozchod, ztráta zaměstnání, dlouhodobá nemoc a stěhování. To jsou prý klasické stresující události běžného života (2). Čelíme jim však i v daleko příjemnějších situacích, jako je třeba svatba, porod dítěte a první rande. Jinými slovy – psychický tlak přichází v dobrém i ve zlém, negativní vliv mívá ale pokaždé. Jak vlastně ohrožuje to zmíněné srdce a co všechno se při něm děje?

A zase ty hormony!

Ať už nás z rovnováhy vyvede cokoli, tělo začne okamžitě uvolňovat stresové hormony, které zrychlují dýchání a zvyšují krevní tlak. Příroda tak zařídila, abychom se snáze vyrovnali s bezprostřední hrozbou nebo nepříznivými faktory. Ovšem jaksi nedomyslela, že dlouhodobě zvýšený tlak představuje zátěž pro cévy i tepny, čímž hrozba kardiovaskulárních onemocnění nebezpečně narůstá (3). Nutno zmínit, že se v těchto náročných chvílích nechováme příliš zodpovědně, čímž se všechno jenom zhoršuje.

Sklenka pro zlepšení nálady?

Když je člověk takříkajíc na nervy, bývá podle odborníků (4) pravděpodobnější, že bude s vidinou uklidnění dělat škodlivé věci. Týká se to zejména konzumace alkoholu a nevhodných potravin plných soli a cukru. S tím zase mohou souviset záněty a zvýšení hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi – a tedy dvojnásobná rizika. Akutní stres snáze přeroste v ten chronický, v jehož důsledku srdce bije „mimo rytmus“ a svou službu bohužel může vypovědět úplně.

Zdroje: (1) www.healthline.com/health/fun-facts-about-the-heart, (2) www.verywellmind.com/the-top-most-stressful-life-events-5547803, (3) www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension/, (4) www.medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000768.htm






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat